Breaking News
Home » Batteries » Battery: Batteries MCQs with Explanatory Answers

Battery: Batteries MCQs with Explanatory Answers

Battery: Batteries MCQs with Explanatory Answers

1. These batteries have connected in ___________.Battery: Batteries MCQs with Explanatory Answers

  1. Series
  2. Parallel

Show Explanatory Answer

Show Explanatory Answer

.Answer:           2.              Parallel
Explanation: As we can see that Positive connected to positive terminal and Negative  connected to Negative Terminal. So the batteries configuration in Parallel.How can we connect a load in this configuration, it is shown in the figure below.battery: Batteries Configuration. These Batteries have Connected in series or parallel? Clear Your Concept.

2. In Ideal case, the Charging current for 200Ah battery would be _________ ?

  1. 10 A 
  2. 12 A 
  3. 15 A 
  4. 20 A

Show Explanatory Answer

Show Explanatory Answer

Answer:         4.        20 A.
Explanation:
Charging current should be 10% of the Ah (Ampere hour) rating of battery.
Therefore, Charging current for 120Ah battery would be = 200Ah x (10/100) = 20A.
Note: This is for Ideal case only…for real case,,,just check MCQs # 3.

3. In Real case, the Charging current for 200Ah battery would be _________ ?

  1. 20-22 A 
  2. 14-16 A 
  3. 12-14 A 
  4. 10-12 A

Show Explanatory Answer

Show Explanatory Answer

Answer:          1.         20-22A
Explanation:  
Charging current should be 10% of the Ah (Ampere hour) rating of battery.
Therefore, Charging current for 120Ah battery would be = 200Ah x (10/100) = 20A
but due to losses, the charging current for 200Ah battery should be 20-22A.

4. In Ideal case, the Charging Time for 200Ah battery would be _________ ?

  1. 5 hours 
  2. 10 hours 
  3. 15 hours 
  4. 20 hours

Show Explanatory Answer

Show Explanatory Answer

Answer:          2.        10 hours
Explanation:   
Charging current should be 10% of the Ah (Ampere hour) rating of battery.
Therefore, Charging current for 120Ah battery would be = 200Ah x (10/100) = 20A
Hence, Charging Time for 200 Ah battery = Ah rating of battery / Charging Current
= 200Ah/20 = 10 hours.  
Note: This is for Ideal case only…for real case,,,just check MCQs # 5.

5. In Real case, the Charging Time for 200Ah battery would be _________ ?

  1. 5 hours
  2. 10 hours
  3. 11 hours
  4. 12 hours

Show Explanatory Answer

Show Explanatory Answer

Answer:           3.         11 hours
Explanation:
Suppose for 200 Ah battery,  
First of all, we will calculate charging current for 200 Ah battery. As we know that charging current should be 10% of the Ah rating of battery.
so charging current for 200Ah Battery = 200 x (10/100) = 20 Amperes.
but due to losses, we can take 20-22Amperes for charging purpose.
suppose we took 22 Amp for charging purpose,
then charging time for 200Ah battery = 200 / 22 = 9.09 Hrs.
but this was an ideal case…
practically, this is noted that  40% of losses ( in case of battery charging)
then 200 x (40 / 100) = 80 …..(200Ah x 40% of losses)
therefore,  200 + 80 = 280 Ah ( 200 Ah + Losses)
Now Charging Time of battery = Ah/Charging Current
280 / 22 = 12.72 or 12.5 Hrs ( in real case)
 Therefore, a 200Ah battery would take 12 Hrs for completely charging (with 22A charging current).

6  One (1) Ah = ________?

  1. 1C 
  2. 1200C 
  3. 2400C 
  4. 3600C

Show Explanatory Answer

Show Explanatory Answer

Answer:      4.         3600C
Explanation:
1Ah = (1A) x (3600s) = (C/s) x (3600s) = 3600 C.
∴ A (One Ampere) = One Coulomb per second = C/s

7.  The commercial lead acid cell has 13 plates. The number of positive plates would be_______.

  1. 6
  2. 7
  3. 8
  4. 9

Show Explanatory Answer

Show Explanatory Answer

Answer:     1.      6
Explanation:
The number of negative plates in a lead acid cell is one more than the number of positive plates ; the outside plates being negative. So the number of positive plates would be 6.

8.  The commercial lead acid cell has 15 plates. The number of negative plates would be_______.

  1. 6
  2. 7
  3. 8
  4. 9

Show Explanatory Answer

Show Explanatory Answer

Answer:      3.      8
Explanation:
The number of negative plates in a lead acid cell is one more than the number of positive plates ; the outside plates being negative. So the number of negative plates would be 8.

9.   A lead acid cell has 15 plates. In absence of manufacturer’s data [nameplate], the charging current should be________.

  1. 3A
  2. 6A
  3. 7A
  4. 13A

Show Explanatory Answer

Show Explanatory Answer

Answer.      4.      7A
Explanation:
The charging current for battery should be 1A for every positive plate of a single cell. Also we know that The number of negative plates in a lead acid cell is one more than the number of positive plates ; the outside plates being negative. therefore, the number of Negative and Positive plates wold be 8 and 7 respectively. thus, the charging current for this battery would be 7A.

Also read More Electrical and Electronics MCQs

EasyEDA: Ideas for Circuit Design, Innovation for Electronics Access
Free Circuit Design: Schematic - Simulation - PCB Layout - Gerber Viewer
Cheapest PCB Prototype: Only $2 for 10pcs, 24 hours Quick Turn, DHL Delivery in 3 days

About Electrical Technology

All about Electrical & Electronics Engineering & Technology. Follow , Facebook , Twitter , Instagram , Pinterest & Linkedin to get the latest updates or subscribe Here to get latest Engineering Articles in your mailbox. Also, Follow

Check Also

MCB or MCCB - Difference in IEC Standards - IEC 60898-1 & IEC 60947-2

Difference Between MCB & MCCB According To IEC Standards

MCB or MCCB – Difference in IEC Standards (IEC 60898-1 & IEC 60947-2) Circuit breakers …

18 comments

  1. Ap log ache post kar rahe leken mere samja me kuch nahe araha hai.

    • Dear,<br />Why You are not understanding. It&#39;s too sample. If you have any problem you can be friend me with at Facebook. I really feel very happy to make undertsand any thing about electrical. &quot;amreek1989@gmail.com&quot;

  2. small motor sa kuch bnta ha

  3. Most battery manufacturers recommend the sizing of the charger at about 25% of the battery capacity (ah = amp hour capacity). Thus, a 100 ah battery would require about a 25 amp charger (or less). Large battery chargers may be also used to decrease the battery charging time, but may decrease the battery life. Smaller battery chargers are fine for long term floating, e.g. a 1 or 2 amp smart charger can be used for battery then…

    • What if I use smaller charger capacity it cannot affect to the battery life?

    • Sir i need your help, i have 2 gel cell battery and it has 110ah each , therefor 24 volts and 220AH connected in series
      my question is How many amper of charger i have to choose
      I really appreciate your response

      • Dear Albert,

        Charging current should be 10% of the Ah (Ampere hour) rating of battery.
        in your case, 220Ah x (10/100) = 22Amp..
        But due to losses, It is recommended that use 22-25Amp charger for battery. Thanks

  4. why is the battery<br />capacity specified at a<br />particular discharge<br />rate? ans plz sir.

    • Watts are &#39;Joules per second&#39;, so 1 Watt is the consumption of 1 Joule per second. Watt-hours is the energy consumed by a load with 1 Watt power consumption for one hour. This is the same unit that the power company uses to determine your electric bill.<br /><br />So the question may be altered to be &quot;Why are batteries expressed in Amp-Hours instead of KiloWatt-Hours&quot;, and there

  5. in mcqs,you used as a refrence 120AH battery but in calculation ,you use 200AH .???<br />in mcq#5,dear sir 200+80=240 how???<br />plz tell me

  6. thans for correction.<br />now plz tell me sir that how losses will be added into ampere-hour(AH) rating and why??<br />what type of these losses are???

  7. Sir, lets suppose we have 200 AH battery and there 10% becomes 20A which is charging current of battery now if we compare above with your last mcq than it means that 20A is charging current so there is 20 positive plates and 21 negative.(total 41plates )<br />How is it possible???<br />Waiting for your response

  8. Thanks you a lot for ur explanation on this topic.<br />I have a question. Is it possible to be using solar and grid to charge the battery at the same time for a ups system.

  9. Check the cells of the batteries.. Not the acatul battery itself.You may have what’s called a Cell misfire which means the terminals/housing that the batteries are placed into are either putting out to much charge or not enough which is why that warning light is coming on (it’s a check cell light).Try that and edit if it didn’t work.

  10. thank u sir your awnsers are excellent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *